Selangorkini
NASIONAL

Rafizi Terus Bongkar Pelbagai Isu Di Parlimen

rafizi 01

KUALA LUMPUR 24 JUN : Rafizi Ramli akan terus membongkar pelbagai isu ketika sesi persidangan Dewan Rakyat pada penggal kali ini.

Beliau yang ditemui sejurus selesai Majlis Angkat Sumpah Ahli Parlimen di sini pagi tadi menyedari peluang berbahas mengenai sesuatu isu adalah terhad di dalam sesi Dewan Rakyat.

“Sebenarnya berada dalam (Parlimen) lebih terhad bergantung kepada masa yang dihadkan, giliran dan sebagainya.

“Tetapi tidak mengapa, jika tidak dapat peluang mencukupi di dalam Parlimen, saya tetap akan bongkar di luar,” jelas Ahli Parlimen Pandan itu.

Beliau sebelum ini terkenal membongkar pelbagai isu antaranya isu penyelewengan National Feedlot Centre (NFC) yang melibatkan mantan Menteri Hal Ehwal Wanita, Datuk Seri Sharizat Jalil dan isu tanah di Bukit Raja yang melibatkan Ketua Wanita Umno Selangor, Datuk Raja Ropiah Raja Abdullah.

Dalam perkembangan lain, seramai 26 orang aktivis di Padang Merbok yang berbaring di hadapan parlimen pagi dilaporkan ditahan pihak berkuasa.

Antara yang ditahan ialah aktivis mahasiswa, Mohd Safwan Anang sementara Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin dan seorang lagi aktivis, Adam Adli menyerah diri kepada pihak polis.

khalid samad

Kesemua yang ditahan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Dang Wangi dan dijangka dibawa ke lokap di Jinjang.

Mengulas penahanan tersebut, Rafizi di dalam responnya meminta agar pihak polis tidak menggunakan kekerasan terhadap mereka yang ditahan.

“Kita akan memastikan mereka ini mendapat bantuan guaman dan apa-apa yang perlu,” ujar Rafizi.

Pagi tadi lebih 50 orang menyertai demonstrasi di hadapan parlimen bagi mendesak anngota tertinggi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) meletak jawatan.

Mereka turut berkesempatan menghantar memorandum kepada Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad.


Pengarang :