Selangorkini
Uncategorized

Rayu Sumbangan Orang Ramai Biayai Dua Anak Pengidap Epidermolysis

Dua Anak Pengidap Epidermolysis

KUALA SELANGOR, 11 JUN: Pengarah Biro Aduan Rakyat PKR, S Manikavasagam merayu orang ramai menghulurkan sumbangan kepada dua beradik Koovalan Mathimaran, 14 dan Yuwarasan, 12 yang mengidap penyakit Epidermolysis Bullose Dystrophip.

Menurut beliau, sumbangan tersebut diperlukan bagi membantu meringankan beban bapa untuk membiyai kos perubatan dan menyediakan susu tepung khas yang mengandungi nutrisi tinggi untuk Koovalan dan Yuwarasan.

“Keadaan mereka begitu kritikal mereka amat memerlukan rawatan serta nutrisi yang sempurna.

“Ibu bapa mereka tidak kemampuan untuk menyedikan keperluan tersebut, malah Jabatan Kebajikan pula hanya memberi bantuan RM100 sahaja, cukupkah bantuan sebanyak itu?” kata beliau selepas menziarahi kanak-kanak malang itu baru-baru ini.

Sementara itu, bapa kanak-kanak tersebut, Mathimaran Krishnan, 50, memberitahu beliau memerlukan kira-kira RM3,000 sebulan hanya untuk membeli susu tepung dan kos perubatan untuk Koovalan dan Yuwarasan.

“Pendapatan saya sebagai perkerja kontrak kerja rencam seperti potong rumput agak kecil, lebih kurang RM700 sahaja sebulan, memang tak mencukupi,” kata Mathimaran.

Menurut Mathimaran lagi, doktor yang merawat anaknya sebelum ini pernah memberitahu penyakit yang dihidapi anaknya itu boleh sembuh dengan mencadangkan agar beliau mendapatkan rawatan di India.

Koovalan dan Yuwarasan yang sepatutnya bersekolah di tingaktan dua dan darjah enam tidak meneruskan persekolahan mereka disebabkan penyakit yang dialaminya itu.

Selain Koovalan dan Yuwarasan, anak sulong beliau kini masih bersekolah di tingkatan lima di sebuah sekolah menengah di Kuala Selangor dan isteri beliau merupakan seorang suri rumah tangga.

Orang ramai boleh menghulurkan bantuan dengan mendepositkan sumbangan ke akaun Alli a/p Lokanathan bernombor 1-00-72910000126-8 (Agro Bank) atau akaun Komagan a/l Mathimaran bernombor 0995-29-00044472-1 (Bank Simpanan Nasional).

Selain itu orang ramai juga boleh menemui Mathimaran di alamat kediamannya lot 801, Kampung Tengah, Assam Jawa, Estet Bukit Rotan disini atau hubungi 016-378 8308.

Epidermolysis Bullose adalah penyakit tisu yang menyebabkan keadaan kulit yang terlalu rapuh hingga meninggalkan kesan lepuh dan keadaan berkudis di seluruh badan.

Penyakit ini juga boleh menyebabkan kematian sekiranya tidak dirawat dengan segera.


Pengarang :