Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Selangor Tubuh Suruhanjaya Siasat Penipuan Pilihan Raya

mb pendemokrasian pengundi ragu 01

SHAH ALAM, 20 JUN: Kerajaan Selangor akan menubuhkan suruhanjaya bagi menyiasat dakwaan penipuan dan pelanggaran peraturan pilihan raya di negeri ini dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU) bulan lalu.

Penubuhan suruhanjaya ini selaras dengan kuasa yang diberikan kepada kerajaan di bawah Seksyen 2(3)(d) Akta Suruhanjaya Siasatan 1950.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata Kerajan Negeri berpendapat penyelewengan pilihan raya melibatkan kepentingan awam.

“Satu sektretariat diketuai oleh YB Nik Nazmi Nik Ahmad, yang akan mengangkat sumpah sebagai Timbalan Speaker Dewan Negeri Selangor esok, akan bertindak sebagai penyelaras bagi memastikan suruhanjaya ini bergerak lancar,” menurut Abdul Khalid dalam satu kenyataan media.

Kerajaan negeri juga akan mengumumkan ahli panel yang dilantik serta syarat dan peraturan suruhanjaya ini tidak lama lagi.

Menurut kenyataan itu lagi, Kerajaan Negeri berpendirian penyelewengan pilihan raya adalah kesalahan serius yang boleh merosakkan sistem demokrasi negara.

?(Adalah) amat penting untuk kerajaan negeri menyiasat dakwaan itu bermula dari akar umbi,? kata Abdul Khalid.

PRU-13 lalu yang berlangsung pada 5 Mei lalu dianggap sebagai pilihan raya terkotor di negara ini.

Ini terbukti apabila sejumlah 60 petisyen yang difailkan Pakatan Rakyat (PR) dan BN merupakan jumlah petisyen terbanyak yang pernah dicatatkan dalam mana-mana pasca pilihan raya umum sebelumnya.

Daripada jumlah keseluruhan 60 petisyen itu, 39 dikemukakan oleh Pakatan Rakyat manakala 21 lagi oleh BN.


Pengarang :