Selangorkini
SELANGOR

Status Hospital Shah Alam Bakal Diketahui Sebelum Sidang Parlimen

hospital shah alam sketch

SHAH ALAM 8 JUN : Perkembangan projek Hospital Shah Alam yang telah tergendala selama setahun dan akan menelan kos lebih setengah bilion untuk disiapkan, bakal diketahui sebelum sidang Dewan Rakyat bermula pada 24 Jun ini.

MP Shah Alam, Khalid Abdul Samad menjangkakan beliau akan melawat tapak projek itu di Seksyen 7 seteleh mendapat persetujuan daripada Jabatan Kerja Raya.

“Pihak kami telahpun hantar surat dan faks pada Februari lalu mengikut alamat dan nombor yang diberikan kontraktor utama (Gadang Engineering (M) Sdn Bhd), serta telah menerima pengesahan ianya telah sampai.

“Apapun, saya menyambut baik tawaran pihak JKR pusat dan berharap agar lawatan ini dapat diatur sebelum sidang parlimen diadakan kira-kira dua minggu lagi.

“Saya yakin tempoh masa itu sudah cukup buat pihak JKR mengatur lawatan sepertimana ditawarkan,” jelas Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor itu apabila dihubungi.

Semalam, Jabatan Kerja Raya (JKR) Malaysia mengeluarkan kenyataan tidak menerima sebarang permohonan berhubung lawatan tapak yang ingin dilakukan Khalid, namun memaklumkan bersedia untuk mengatur lawatan tersebut.

Rabu lepas, Khalid mendakwa masih menunggu jawapan daripada JKR Pusat berhubung permohonannya Februari lalu untuk melawat tapak projek.

Ujarnya, lawatan itu perlu dilakukan beliau untuk mengetahui perkembangan projek yang beberapa tahun tergendala itu.

Pada Disember tahun lalu, Menteri Kerja Raya ketika itu, Datuk Seri Shaziman Abu Mansor didakwa berkata kerja-kerja struktur hospital itu 98 peratus siap namun masih perlu menunggu kerja mekanikal dan kerja elektrik.

Shaziman berkata, kerja-kerja berkenaan dijangka siap pada Oktober 2013 dan hospital tersebut akan menyediakan 300 katil untuk kegunaan warga kawasan Shah Alam dan Subang.

Sebelum ini, ratusan ribu warga Shah Alam dan Subang terpaksa menuju ke Hospital Tuanku Ampuan Rahimah, Klang yang sudah sesak dengan warga kawsan Klang dan Banting.

Pembinaan Hospital Shah Alam pada awalnya membabitkan kos sebanyak RM 482.6 juta dan dijangka siap pada bulan April tahun lepas.

Bagaimanapun, ekoran penukaran kontraktor, hospital itu hanya dijangka siap pada Oktober tahun ini dengan kos keseluruhan berjumlah RM 550.7 juta.

Jumlah tersebut adalah termasuk dengan pampasan berjumlah RM 139.9 juta yang dibayar kepada kontraktor lama.

 


Pengarang :