Selangorkini
NASIONAL

Tubuh Jawatankuasa Bebas Siasat Runtuhan Susur Jambatan Kedua P.Pinang

SIM TZE

SHAH ALAM 12 JUN : Kerajaan Pusat didesak menubuhkan Jawatankuasa Bebas Siasatan Teknikal berhubung kejadian tragedi keruntuhan susur Jambatan Kedua Pulau Pinang bagi mencari punca kejadian ini.

Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin berkata, jawatankuasa perlu dianggotai oleh pakar teknikal terulung negara dan luar negeri yang mempunyai kuasa seperti jawatankuasa “Highland Tower”.

“Buat masa sekarang, siasatan yang dijalankan oleh pihak berkuasa adalah sulit dan tidak akan dipaparkan kepada rakyat melainkan di mahkamah,” kata Sim dalam satu kenyataan media.

Tegas beliau, segala siasatan perlu dijalankan secara menyeluruh menyentuh beberapa aspek seperti reka-bentuk, perancangan dan pembinaan.

“Jawatankuasa ini juga perlu menjalankan siasatan secara telus dengan mengadakan pendengaran awam semasa siasatan tersebut dijalankan.

“Pendengaran ini adalah penting untuk memastikan rakyat mengetahui segala-gala secara terus untuk memulihkan kepercayaan terhadap jambatan kedua,” kata beliau.

Katanya, pendengaran ini penting kerana projek di Pulau Pinang di mana kerajaan negeri telah meluluskan Akta Kebebasan Maklumat (FOI) dengan Kerajaan Persekutuan haruslah ‘masuk kampung, ikut adat’ mematuhi semangat ‘FOI’ ini.

“Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Menteri Kerjaraya, Datuk Fadilah Yusof diseru turun ke tapak kejadian dengan serta merta.

“Mereka mesti memikul tanggungjawab terhadap projek persekutuan dan bukan mengambil sikap lepas tangan,” kata beliau.


Pengarang :