Selangorkini
NASIONAL

Video Projek IC : Pegawai Azmin Disiasat SKMM Dua Jam

IMG_7486

KUALA LUMPUR, 4 JUN : Saiful Asraf Idris pegawai kepada Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali disoal siasat oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) selama dua jam hari ini.

Saiful ketika selesai soal siasat di pejabat SKMM, Bangunan Sultan Abdul Samad memberitahu ia berkaitan satu kenyataan media Azmin mengenai isu pemberian kad pengenalan di Sabah dalam satu video yang disiarkan di laman Youtube.

Pegawai SKMM menyiasat Saiful mengikut Seksyen 255 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 berhubung kenyataan Azmin bertajuk “Program Tukar ke Orang Melayu (Project IC by Mahathir)”.

“Difahamkan, saya dipanggil soal siasat hari ini berhubung satu video yang dimuat naik di laman Youtube.

“Ia berikutan terdapat satu komen di video itu yang mengaitkannya dengan kenyataan Azmin (kenyataan rasmi oleh pejabat Azmin) pada Januari lalu.

“Saya tidak pasti sama ada akan dipanggil lagi (untuk soal siasat) selepas ini,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Khas Azmin, Hilman Idham mengesahkan arahan untuk menyoal siasat Saiful dikeluarkan oleh Jabatan Peguam Negara.

Mewakili Azmin katanya, pihaknya akan memastikan perkara ini tidak akan menjadi satu titik tolak terhadap usaha kerajaan untuk menghalang mereka daripada terus menyatakan kebenaran kepada masyarakat.

“Seperti mana yang kita jangka ini adalah soal siasat lanjutan daripada siasatan sebelumnya.

“Kita telah memberikan kerjasama sepenuhnya kepada SKMM,” ujarnya.

Pada 13 Mac lalu, SKMM menyiasat Azmin selama hampir empat jam berhubung kenyataannya di laman Youtube mengenai Projek IC yang didakwanya membabitkan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Umno pada hujung Februari lalu menafikan terlibat dalam projek yang ditunjukkan dalam video tersebut.


Pengarang :