Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Asnaf Gembira Tidak Dilupakan Kerajaan Negeri Selangor

Gmbr yb rodziah kuala selangor 03

KUALA SELANGOR, 19 JULAI : Kira-kira 150 golongan Asnaf di sini gembira apabila Kerajaan Negeri tidak melupakan mereka di bulan Ramadan yang mulia ini.

Antara penerima tersebut,  Zaidah Jamil, 65, melahirkan rasa terharunya kerana golongan warga emas sepertinya tidak pernah diabaikan Kerajaan Negeri daripada menerima sumbangan seperti itu.

“Syukur sangat atas bantuan ini. Kalau tiada bantuan ini, tak dapatlah makcik hendak menyambut ibadah puasa dan Aidilfitri dengan rasa gembira,” ujarnya.

Sementara itu, seorang lagi penerima, Anisah Johari, 57, mengucapkan syukur apabila ada pihak yang prihatin untuk membantunya sekeluarga menyambut ibadah puasa pada tahun ini.

Beliau yang mewakili ibu saudaranya itu berkata, wang dan barangan makanan asas yang diterima itu akan digunakan sepanjang Ramadan untuk menampung keperluan harian mereka.

?Saya sangat berterima kasih kepada Kerajaan Negeri atas sumbangan ikhlas ini kerana ia amat bermakna buat kami sekeluarga,? katanya.

Gmbr yb rodziah kuala selangor 02

Bantuan berbentuk wang tunai dan barangan keperluan harian seperti beras, gula dan minyak masak itu disampaikan Exco Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita, Rodziah Ismail di Balai Penghulu, Masjid Barakah, Kampung Assam Jawa.

Rodziah ketika ditemui berkata, sumbangan itu adalah bagi meraikan golongan kurang bernasib baik bagi memastikan mereka dapat menjalani ibadah puasa dalam keadaan selesa dan penuh makna.

“Program ini adalah program tahunan yang dijalankan Kerajaan Negeri di bawah portfolio kebajikan untuk memilih mereka yang berpendapatan rendah menerima sedikit bantuan wang ringgit dan barangan keperluan harian.

“Tujuannya ialah supaya keluarga yang kurang bernasib baik ini dapat menikmati bulan Ramadhan dan Aidilfitri dalam keadaan sederhana,” katanya.

Tambah Rodziah, program ini akan diteruskan lagi di masa akan datang untuk memudahkan Kerajaan Negeri merekodkan bantuan yang sesuai untuk diserahkan kepada keluarga yang memerlukan di negeri ini.

Hadir sama, Adun Ijok, Dr Idris Ahmad.

Gmbr yb rodziah kuala selangor 01


Pengarang :