Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Bekalan Air Terawat Masih Mencukupi – FOKUS

Sinopsis

FOKUS Untuk 04072013

Saksikan secara langsung “FOKUS” yang bersiaran pada hari ISNIN hingga JUMAAT setiap jam 2.00 Petang dan 6.00 Petang. Pelbagai berita dan maklumat terkini negeri dan nasional yang kami sediakan untuk anda.

Paparan menarik untuk hari ini :

1. Pengerusi Jawatankuasa Pemantau Air Selangor, Datuk Khusrin Munawi menyangkal dakwaan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) bahawa rizab bekalan air di semua 34 loji rawatan air berada pada tahap membimbangkan.

2. Susulan kejadian tebing runtuh di tapak pembinaan Sierra Garden, Ukay Perdana pagi semalam, Kerajaan Negeri telah mengarahkan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) untuk mengeluarkan notis pemberhentian kerja-kerja pembinaan dengan serta merta.

3. Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyatakan kesediaannya untuk berjumpa dengan penduduk Blok E PJS 1 sejurus selesai persidangan Dewan Undangan Negeri yang dijangka tamat pada minggu hadapan.

4. Kerajaan Negeri akan memikirkan cara holistik bagi memastikan keberkesanan dalam mengatasi masalah kebanjiran premis judi di sekitar Selangor.

5. Kerajaan Negeri kini dalam usaha untuk membangunkan semula rumah-rumah rakyat yang sudah usang (Urban Renewal).

6. Kawasan-kawasan Parlimen yang dimenangi Pakatan Rakyat hanya akan mendapat peruntukan antara RM0.3 juta hingga RM0.5 juta manakala kawasan BN akan diberikan RM1 juta hingga RM1.5 juta.

7. Pakatan Rakyat mengemukakan usul untuk merujuk Ahli Parlimen Simpang Renggam Liang Teck Meng ke jawatankuasa hak dan keistimewaan Parlimen atas kenyataan yang mendakwa ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim memiliki wang ratusan juta ringgit di akaun bank luar negara.


Pengarang :