Selangorkini
SELANGOR

Ibu Tunggal Saman Kerajaan Selangor Juga Terima Bantuan

rodziah-ibu-tunggal

SHAH ALAM 2 JULAI : Ibu tunggal yang terlibat di dalam kes saman terhadap Kerajaan Selangor didapati telah menerima bantuan program agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES), kata Exco Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita, Rodziah Ismail.

Menurutnya, Kerajaan Negeri sedang menyemak 5,023 ibu tunggal yang terlibat di dalam kes itu termasuk Murtini Kasman dan Zainarini Mohd Sidek untuk menentukan samada mereka layak untuk terima skim dan program MES.

“Ada antara mereka yang pernah menyertai ‘Jom Shopping’ serta menerima bantuan kewangan untuk pelbagai tujuan, seperti membayar hutang, bantuan am sara hidup, zakat, bantuan peralatan dan bantuan perniagaan.?

Rodziah berkata demikian di dalam kenyataan media sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) hari ini.

“Penegasan Kerajaan Negeri mengenai dasar kebajikan kepada berpendapatan (welfare to workfare) sentiasa menjadi asas kepada peruntukan dan belanjawan untuk meningkatkan kualiti hidup rakyat Selangor termasuk golongan ibu tunggal.”

Rodziah berkata, Mahkamah Rayuan di Putrajaya telah membatalkan kes saman tersebut kerana menetapkan bahawa penuntutan tawaran manifesto politik haruslah dibuat melalui proses pilihanraya.

Saman tersebut difailkan oleh kumpulan ibu tunggal itu terhadap Kerajaan Selangor dengan mendakwa bahawa Kerajaan Negeri tidak menunaikan janji bantuan kepada ibu tunggal yang dibuat di dalam manifesto pilihanraya 2008.


Pengarang :