Selangorkini
NASIONAL

Jumlah Polis: MP Kulai Pertikai Jawapan KDN

teo nie ching 01

KUALA LUMPUR 10 JULAI : Ahli Parlimen Kulai, Teo Nie Ching mempersoalkan tindakan Kementerian Dalam Negeri(KDN) yang hanya memberikan sebahagian jawapan daripada pertanyaan dikemukakan dalam sidang Parlimen kali ini.

Malah Nie Ching turut mempertikaikan tindakan Speaker Dewan yang membenarkan perkara itu berlaku.

Katanya, beliau meminta KDN memberikan jawapan mengenai jumlah anggota polis melibatkan lapan jabatan iaitu Jabatan Pengurusan, Cawangan Khas, Jabatan Siasatan Jenayah, Jabatan KDN/KA, Jabatan Siasatan Jenayah Komersil, Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik, Jabatan Logistik dan Pasukan Petugas Khas.

“Jumlah diberikan tidak menyeluruh dengan hanya melibatkan enam jabatan sahaja. Kenapa Cawangan Khas dan Pasukan Petugas khas dikecualikan?

“Adakah ini isu sensitif yang perlu dirahsiakan daripada pengetahuan umum?,” soalnya dalam sidang media di Parlimen di sini hari ini.

Beliau berkata, hak ahli parlimen untuk mengemukakan soalan wajar dipenuhi dengan jawapan tepat dan lengkap.

Katanya, ini seolah-olah ahli parlimen dinafikan dengan pihak Speaker dan KDN mengubah soalan tanpa pengetahuan serta memberikan jawapan tidak sepertimana dikehendaki.

“Cawangan Khas dan Pasukan Petugas Khas tidak seharusnya dilindungi demi kepentingan pihak tertentu.

“Apa dilihat kedua jabatan ini menjalanka tugas intipan berkaitan politik di mana kebanyakan program Pakatan Rakyat (PR) dirakam dan dilaporkan kepada kerajaan Umno-BN.

“Sebaiknya jabatan ini dimansuhkan dengan anggotanya diserapkan ke jabatan lain dan menangani masalah jenayah yang lebih kritikal,” katanya.


Pengarang :