Selangorkini
NASIONAL

Kerajaan Belanja RM 44.07 Juta Tampung Kos Lawatan Najib ke Luar Negara

najib mugshot interview 01

KUALA LUMPUR, 17 JUL : Kerajaan Malaysia dilaporkan telah membelanjakan kira-kira RM 44.07 juta dalam tempoh lima tahun untuk menampung kos lawatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ke luar negara dari Mac 2008 hingga Mei tahun ini.

Perkara itu dimaklumkan sendiri oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim dalam jawapan bertulisnya kepada Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming di Dewan Rakyat, hari ini.

Mengulas perkara itu, Kor Ming berkata, perbelanjaan itu menunjukkan bahawa Najib membelanjakan lebih RM 8 juta setahun dan RM 734,000 sebulan untuk menampung kos lawatannya ke luar negara.

“Saya ingin tanya kepada Perdana Menteri, apakah yang beliau berjaya capai untuk negara selepas berbelanja sebanyak itu?

“Dengan perbelanjaan melampau begini, Kerajaan akan mengalami defisit sebanyak RM 55.3 bilion tahun ini,” katanya dalam sidang media di lobi Parlimen, hari ini.

Katanya lagi, perbelanjaan Najib ini jauh berbeza dengan kos lawatan ke luar negara oleh mantan Perdana Menteri sebelum ini iaitu Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Jelasnya, sewaktu Abdullah menjadi Perdana Menteri, beliau hanya membelanjakan kurang RM 30 juta dalam tempoh lima tahun.

“Apakah hasil daripada lawatan ke luar negara itu? Perdana Menteri perlu perjelaskan perkara ini,” katanya lagi.


Pengarang :