SELANGOR

Kerajaan Negeri Beri Insentif Bangunan Hijau, Bangunkan Tenaga Diperbaharu

Elizabeth Kotak 3R PJ 01

SHAH ALAM 4 JULAI : Kerajaan Selangor menjunjung Perjanjian Cancun dengan melaksanakan beberapa program galakan dalam usaha memelihara alam sekitar dan menangani isu masalah pemanasan global.

Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong Keat Ping berkata, ia berdasarkan kerangka ditetapkan Kerajaan Persekutuan meliputi tiga program.

Iaitu Kecekapan Penggunaan Tenaga (Energy Efficiency – EE), Tenaga Boleh Diperbaharui (Renewable Energy ? RE) dan Pengurusan Sisa Pepejal.

“Bagi program EE, Kerajaan Negeri akan memberikan insentif melalui diskaun kepada Kumpulan Wang Perkhidmatan Infrastruktur (ISF) untuk membangunkan bangunan hijau (Green Building).

“Bagi program RE, Kerajaan Negeri akan membangunkan mikro hidro di desa dan luar bandar yang mana salah satu tempat telah dibina berlokasi di Kampung Orang Asli Tanjung Rambai Genting Peras, Hulu Langat.

“Manakala bagi pengurusan sisa pepejal pula, Exco Kerajaan Tempatan dicadangkan untuk mengkaji projek ‘waste to energy’,” katanya menjawab soalan Adun Damansara Utama, Yeo Bee Yin dalam sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) di sini hari ini.

Beliau berkata, lagi, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) juga disyorkan untuk melaksanakan Garis Panduan Kejiranan Hijau.

Perjanjian Cancun dibuat di Cancun, Mexico pada 11 Disember 2010 adalah satu perjanjian oleh komuniti antarabangsa untuk menangani cabaran jangka masa panjang perubahan iklim dan pemanasan global secara kolektif dan komprehensif.

Bagi menangani isu perubahan iklim secara bersepadu, Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar telah menyediakan Dasar Perubahan Iklim Negara yang telah diluluskan oleh Jemaah Menteri pada 20 November 2009.


Pengarang :