NASIONAL SELANGOR

Kerajaan Negeri Tidak Akan Berkompromi Isu Kebersihan Premis Makanan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SEMENYIH, 6 JULAI: Kerajaan Selangor tidak akan berkompromi terhadap peniaga-peniaga makanan yang gagal mematuhi garis panduan kebersihan di premis masing-masing.

Antara tindakan yang diambil termasuklah mengarahkan para peniaga makanan yang gagal mematuhi garis panduan kebersihan seperti mana di bawah Seksyen 11 Akta Makanan 1983 ditutup selama dua minggu seperti mana yang diarahkan kepada 17 peniaga di Seksyen 2, Shah Alam baru-baru ini.

Keputusan tersebut diambil pada 4 Mei lalu, selepas diperiksa dan dinilai oleh 75 pegawai penguat kuasa jabatan tersebut dan mendapati persekitaran dan makanan yang disediakan premis terbabit mampu memudaratkan kesihatan para pengguna khususnya pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang mendiami kawasan terbabit.

“Kita tidak akan berkromopmi dengan keselamatan pengguna lebih-lebih lagi pelajar yang kena keluar cari makan dan makanan pula tidak menyihatkan, jadi kita memang tidak mahu ianya berlaku.

“MBSA memang sangat tegas dalam hal ini dan ini hanya untuk sementara waktu.  Biasanya Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) akan tutup dan mereka peniaga akan membuat pembaikan mengikut syarat yang ditetapkan kalau okey baru boleh buka,” kata Dr Daroyah.

Selain itu menurut Dr Daroyah, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di Selangor juga diberikan kebebasan untuk melaksanakan syarat yang sepatutnya dikenakan kepada peniaga bagi meningkatkan kebersihan premis perniagaan makanan di Selangor.


Pengarang :