NASIONAL SELANGOR

Kerajaan Selangor Peruntukkan Lebih RM 9 juta Untuk Pembangunan Pertanian

padi_sabak_01

SHAH LAM 5 JULAI : Kerajaan Negeri memperuntukan RM 9.141 juta bagi pembangunan pertanian dan industri asas tani di seluruh Selangor bagi sepanjang tahun ini.

Exco Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian dan Pembangunan Desa, Sallehin Mukhyi berkata, peruntukan itu meliputi pelbagai aktiviti pertanian bagi meningkatan ekonomi Selangor dan pendapatan petani.

Antaranya pembangunan taman agro teknologi sebanyak RM 1.4 juta, pembangunan tanaman makanan (RM 5.04 juta),  pembangunan tanaman industri (RM 300,000), pembangunan industri bunga dan taman hiasan (RM 200,000).

Juga diperuntukan adalah pembangunan industri asas tani (RM 1.251 juta), pembangunan pertanian bersepadu (RM 700,00) dan pembangunan tanah terbiar (RM 200,000).

“Ia adalah usaha bagi memperbanyakkan industri hiliran di Selangor,” katanya ketika menjawab pertanyaan mulut Adun Tanjung Sepat, Mohd Haslin Hassan (Pas) dalam sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) semalam.

Beliau berkata, Kerajaan Negeri turut memberi tumpuan utama terhadap peningkatan hasil tanaman padi.

Usaha lain katanya adalah projek taman kekal pengeluaran makanan, pembangunan tanaman sayur-sayuran di samping membantu petani yang mengusahakan tanaman lain.


Pengarang :