NASIONAL

Kes Anthony Loke Didakwa : Umno-BN Amalkan Pendakwaan Terpilih

Anthony Loke_polis

KUALA LUMPUR 18 JULAI : Pemimpin Pakatan Rakyat (PR) sekali lagi mendakwa kerajaan persekutuan Umno-BN mengamalkan pendakwaan terpilih apabila pemimpin Pakatan diheret ke mahkamah tetapi pemimpin Umno-BN yang terpalit dengan kes rasuah dibiarkan.

Kali ini, Pakatan berkata MP Seremban Anthony Loke Siew Fook didakwa di mahkamah pada 24 Julai di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012 (APA2012), kerana penganjuran satu perhimpunan di Negeri Sembilan.

Akan tetapi, menurut MP Rasah Teo Kok Seong Kerajaan Persekutuan mengambil sikap yang berlainan terhadap Menteri Besar Negeri Sembilan sendiri Datuk Seri Mohamad Hassan yang pernah disiasat oleh Suruhanjaya Pencegah Rasuah (SPRM).

“Menteri Besar Negeri Sembilan, Mohd Hassan pernah terlibat dengan kes wang RM 10 juta yang dipindah ke London tiga tahun lalu dan perkara ini dah dibawa ke Parlimen.

“Bila ditanya status siasatan, jawapannya sudah selesai dan SPRM sudah hantar laporan ke Peguam Negara tetapi setakat ini tiada tindakan. Mohd Hassan pula kekal sebagai Menteri Besar,” dakwanya di dalam satu sidang media di Parlimen.

Manakala Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata, biarpun tiada sebarang kekecohan berlaku dalam perhimpunan anjuran Pakatan sebelum ini, namun tindakan tetap dikenakan ke atas pemimpin Pakatan.

“Kita kesal dan tidak puas hati dengan perkara ini. APA2012 mengizinkan perhimpunan aman dibuat di seluruh negara dan ia termaktub dalam piagam hak asasi manusia.

“Walaupun perhimpunan dibuat aman tetapi tindakan dikenakan terhadap pemimpin PR. Ia jelas pendakwaan terpilih yang menyusahkan PR.”

 


Pengarang :