Selangorkini
Uncategorized

LZS Terima Zakat & Beri Sumbangan Kepada ATM, PDRM Serta Asnaf

sultan buka puasa jul 12 02

SHAH ALAM 13 JULAI : Lembaga Zakat Selangor (LZS) menerima zakat perniagaan daripada Sime Darby Property Berhad (SDPB) berjumlah RM 1 juta untuk tahun kewangan berakhir 2012.

DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj berkenan menerima bayaran zakat berkenaan daripada Pengarah Urusan SDPB, Datuk Abdul Wahad Maskan di Majlis Berbuka Puasa Bersama Rakyat di Masjid Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong di sini semalam.

sultan buka puasa jul 12 01Turut hadir, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohamed Khusrin Munawi, dan Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (Mais), Datuk Setia Mohamad Adzib Mohd Isa.

Juga hadir Pengerusi LZS, Tan Sri Syed Anwar Tuanku Syed Putra Jamalullail, Mufti Selangor, Datuk Setia Mohd Tamyes Abdul Wahid, Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor, Datuk Marzuki Hussin serta ahli-ahli Exco Kerajaan Negeri.

Pada majlis sama, LZS turut menyerahkan sumbangan zakat kepada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang masing-masing berjumlah RM 100 ribu.

Sumbangan tersebut untuk disalurkan kepada keluarga perajurit yang terlibat di dalam misi keselamatan dan keamanan di Lahad Datu, Sabah.

sultan buka puasa jul 12 03ATM diwakili oleh Timbalan Pengarah Operasi Kagat, Kolenel Mohamad Saodi Kasim dan PDRM diwakili oleh Pemangku Ketua Polis Selangor, SAC Datuk A Thaiveegan.

Di samping itu, nasib tiga buah keluarga anggota PDRM dari Selangor yang terkorban di dalam operasi menentang militan Sulu di Lahad Datu juga mendapat perhatian oleh LZS.

LZS menyalurkan bantuan pendidikan tinggi untuk anak-anak keluarga Allahyarham Sarjan Sabaruddin Daud, Allahyarham Supritenden Ibrahim Lebar dan Allahyarham Koperal Azrul Tukiran.

Turut diraikan di majlis berkenaan ialah 150 orang asnaf fakir, 150 orang asnaf miskin, 100 orang asnaf mualaf dan 141 orang anak yatim.

Ksemuanya menerima sumbangan RM 400 setiap seorang kecuali anak-anak yatim yang menerima RM 100 seorang.


Pengarang :