Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Majikan Perlu Sedia Pusat Asuhan Bermula 2014

rodziah DUN soal jawab 01

SHAH ALAM 3 JULAI : Kerajaan Negeri akan menguatkuasakan undang-undang kepada majikan supaya mewujudkan pusat asuhan bermula 2014.

Exco Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita, Rodziah Ismail berkata ia sebagai usaha Kerajaan Negeri untuk dasar membantu wanita bekerja di negeri ini.

Katanya, kaum wanita memerlukan bantuan daripada kerajaan daripada segi dasar untuk membantu mereka menempuh di alam pekerjaan tanpa terlalu bimbang dengan anak-anak kecil.

“Kerajaan Negeri kini sedang mengusahakan untuk mewujudkan pusat asuhan kanak-kanak bagi wanita bekerja yang tidak mampu mengupah pembantu rumah dan perkara itu sudah dibawa ke Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Disember lalu dan beberapa cadangan turut dikemukakan,” katanya bagi menjawab pertanyaan Lau Weng San (DAP-Kampung Tunku) dalam sidang Dewan Negeri Selangor (DNS).

Rodziah berkata antara cadangan itu ialah mahu Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di bawah Undang-undang kecil mengarahkan setiap pasaraya besar menyediakan pusat asuhan bagi kegunaan pekerjanya.

Selain itu, pihaknya sudah berbincang dengan persatuan perkilangan untuk menyediakan taman asuhan di kawasan kilang.

“Kita juga menggalakan pusat jagaan yang mengambil tidak lebih sembilan kanak-kanak berdaftar di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat supaya memilik sijil yang diiktiraf iaitu Sijil Pengasuhan Kanak-Kanak.

“Setakat ini, kita juga mendapati terdapat pasaraya yang sudah memulakan menyediakan pusat-pusat asuhan itu,” katanya.

Dalam pada itu, Rodziah memaklumkan sehingga Jun 2013, sebanyak 2,961 pelajar sudah menerima manfaat daripada program Tunas.

“Program Tunas baru dilaksanakan penggal lepas, tetapi ia akan diteruskan. Kita akan meminta semua Adun terlibat secara langsung dan kita akan menyerahkan sumbangan itu kepada Adun supaya mereka memberikan kepada tadika yang terlibat,” katanya.


Pengarang :