NASIONAL SELANGOR

MB : Selangor Diyakini Terus Jadi Penyumbang Utama KDNK – FOKUS

Sinopsis

FOKUS Untuk 04072013

Saksikan secara langsung “FOKUS” yang bersiaran pada hari ISNIN hingga JUMAAT setiap jam 2.00 Petang dan 6.00 Petang. Pelbagai berita dan maklumat terkini negeri dan nasional yang kami sediakan untuk anda.

Paparan menarik untuk hari ini :

1. Selangor tidak menghadapi masalah kekurangan bekalan air kerana jumlah penyediaan air terawat di semua 34 loji melebihi pada kadar keperluan harian rakyat Selangor.

2. Walaupun pertumbuhan ekonomi dunia dijangka mengalami kelembapan, Kerajaan Negeri optimis Selangor akan kekal mendahului kadar tertinggi pertumbuhan ekonomi di Malaysia.

3. Pertumbuhan ekonomi Selangor yang dipacu sektor perkhidmatan dan perkilangan menjadikan Negeri Selangor sebagai penyumbang terbesar kepada Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) negara iaitu sekitar 21 hingga 23 peratus bagi tempoh 2008 hingga 2012.

4. Penduduk yang yang menjual pangsapuri mereka untuk pembangunan Datum Jelatek di Keramat mendapat bayaran tiga kali ganda lebih tinggi daripada nilai rumah mereka yang diputuskan Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH).

5. Kerajaan Negeri berjaya menjimatkan kos melebihi RM53 juta setahun apabila Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) mengambilalih kutipan sampah daripada Alam Flora Sdn Bhd.

6. Kemalangan di tapak pembangunan Sierra Ukay di Ampang semalam yang mengorbankan tiga pekerja dan mengakibatkan seorang cedera parah, berpunca daripada kecuaian dan ketiadaan pengurusan keselamatan ketika pelaksanaan kerja.


Pengarang :