NASIONAL

MB : Tiada Kekurangan Bekalan Air Di Selangor

MB Melawat Loji Air Kuala Selangor 03

SHAH ALAM 4 JULAI : Selangor tidak menghadapi masalah kekurangan bekalan air kerana jumlah penyediaan air terawat di semua 34 loji melebihi pada kadar keperluan harian rakyat Selangor.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menjelaskan jumlah pengeluaran adalah sebanyak 4,832 juta liter sehari (JLH) berbanding keperluan harian di antara 3,000 hingga 3,500 JLH bagi seluruh Selangor.

Menurutnya, mengikut Kajian Semula Sumber Air Negara dari 2000 hingga 2050, Selangor dengan keluasan Selangor sebanyak 8,396 kilometer persegi (kps) menerima taburan hujan tahunan kira-kira 2,190 milimeter (mm).

Beliau berkata demikian semasa menjawab soalan dari Adun Dengkil, Shahrum Mohd Sharif dalam sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) di sini hari ini

Taburan hujan itu menghasilkan jumlah air larian permukaan sebanyak 6.38 bilion meter padu setahun bersamaan dengan 17,000 JLH sehari setelah mengambilkira jumlah penyejatan dan susupan semula air bumi.

“Di Selangor terdapat tujuh empangan utama yang membekalkan air untuk tujuan bakan air.

“Sehingga hari ini, semua empangan itu mempunyai kapasiti air untuk dirawat dan masih berada pada tahap yang tidak membimbangkan.

“Terdapat 34 loji rawatan air di Selangor yang beroperasi merawat air terawat bagi dibekalkan kepada Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas). Keupayaan pengeluaran semua laji adalah 4,832 JLH,” katanya.

MB Melawat Loji Air Kuala Selangor 03


Pengarang :