Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Pangsapuri Usang Akan Dibangunkan Semula

Pangsapuri Ceria 01

SHAH ALAM 3 JULAI : Kerajaan Selangor kini dalam usaha untuk membangunkan semula rumah-rumah rakyat yang sudah usang melalui konsep urban renewal.

Antara kawasan yang dikenal pasti adalah Rumah Pangsa Jalan Enggang AU2, Taman Keramat ; Rumah Pangsa Seksyen 17, Petaling Jaya dan Rumah Pangsa Seksyen 16, Shah Alam.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Peneroka Bandar, Iskandar Samad berkata tawaran sudah dibuat kepada pemilik-pemilik dan rundingan kini masih berjalan.

“Projek ini akan dimulakan selepas persetujuan dengan pemilik-pemilik dapat dicapai,” katanya yang menjawab pertanyaan Dr ADUN Kota Anggerik Yaakob Sapari (PKR) di sidang dewan negeri semalam.

Selain itu, Iskandar berkata terdapat juga pemaju yaang menjemput Perbandanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) untuk mengadakan usaha sama dengan mereka untuk projek ‘urban renewal’ atau ‘urban redevelopment’.

Walau bagaimanapun, PKNS perlu meneliti sebarang cadangan dengan lebih terperinci.

Iskandar turut memaklumkan, terdapat 33,198 unit pangsapuri kos rendah yang dibina oleh PKNS di negeri Selangor yang melebihi usia 25 tahun.

Daripada jumlah itu, 30,499 unit mempunyai dua bilik dan 2,699 unit mempunyai satu bilik.


Pengarang :