Selangorkini
SELANGOR

Pembesaran Masjid Kampung Parit Mahang Ceriakan Masyarakat Kampung

ccsb-ads

sultan rasmi masjid parit mahang 29 julai 03

KUALA SELANGOR 30 JULAI : Pembesaran masjid Kampung Parit Mahang di sini bernilai RM 5.4 juta menceriakan masyarakat kampung tersebut kerana mereka kini dapat beribadat dan menjalankan aktiviti agama dengan selesa.

sultan salam orang ramai 29 julai 01Projek tersebut yang siap pada 22 September 2009 membolehkan masjid itu menampung jemaah seramai 2,000 orang pada sesuatu masa.

“Sesungguhnya keberangkatan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah amat bermakna bagi patik sekalian khususnya penduduk di kampung ini.

?Kerana bukan sahaja dapat berbuka puasa bersama Tuanku malah apa yang lebih bermakna apabila masjid yang tersergam indah ini akan dirasmikan Tuanku.

“Keberangkatan Tuanku ke masjid ini secara tidak langsung mencerminkan keprihatinan Tuanku terhadap pembangunan hal ehwal Islam dan pengurusan masjid di negeri tercinta ini,” kata Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Marzuki Hussin.

Beliau berkata demikian di dalam ucapannya di Majlis Perasmian Masjid sempena Majlis Berbuka Puasa DYMM Sultan Selangor Bersama Rakyat dan Sumbangan Aidilfitri di Kampung Parit Mahang di sini semalam.

sultan rasmi masjid parit mahang 29 julai 02Sebelum perasmian masjid, Sultan Selangor berkenan menyampaikan sumbangan Aidilfitri disediakan Lembaga Zakat Selangor (LZS) kepada asnaf fakir miskin seramai 250 orang, asnaf muallaf (100 orang) dan anak yatim (158 orang) bagi daerah Kuala Selangor.

Turut hadir, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Masjid di kampung dibina pada 1960-an dan diusahakan bersama oleh penduduk kampung bagi mendirikan solat berjemaah, solat Jumaat dan aktiviti keagamaan.

Sejak 1970, kampung tersebut mengalami pertambahan penduduk dan pembinaan taman-taman perumahan di sekitarnya menyebabkan masjid sedia ada tidak dapat menampung keperluan jemaah.

Kerajaan Negeri dan JAIS meluluskan projek pembesaran masjid pada 28 Januari 2008.

 


Pengarang :