Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Petisyen Polis Bantuan Bakal Capai 100,000 Tandatangan Dalam Sebulan

ng suee lim samsudin kempen polis bantuan 01

SHAH ALAM 13 JULAI : Kempen “Petisyen 100,000 Tandatangan : Polis Bantuan Untuk Lembah Klang” mendapat respon positif rakyat Selangor dan dijangka sasaran itu akan dicapai dalam masa sebulan dari sekarang.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kampung Tunku, Lau Weng San berkata apabila sasaran tercapai, Pakatan Rakyat (PR) akan menyerahkan petisyen tersebut kepada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Katanya, pembentukan polis bantuan penting bagi menampung kekurangan anggota polis bagi membanteras jenayah yang kerap berlaku di Lembah Klang khususnya Selangor.

Setakat ini, lebih 5,000 tandatangan sudah dikumpul sejak kempen itu dilancarkan pada 4 Julai di Dewan Negeri Selangor dengan tujuan mendesak Kerajaan Persekutuan membenarkan Kerajaan Selangor membentuk pasukan polis bantuan.

“Sasaran adalah 100,000 tandatangan tetapi jika mendapat lebih, kami tetap akan menghantarnya ke Kementerian Dalam Negeri, ” katanya kepada TVSelangor hari ini.

Sambutan setakat ini, katanya, adalah bagus dengan rakyat Selangor memberikan respon positif terhadap kempen itu, kata Weng San.

“Malah adakalanya kami tidak perlu memberikan penjelasan mengenai kempen ini. Sejak dilancarkan, kempen ini dijalankan secara berterusan.”

Orang ramai boleh menyertai kempen dengan mendapatkan borang di pejabat Adun PR atau dari laman web : www.safercity.com.my


Pengarang :