Selangorkini
NASIONAL

Saran Program MES Untuk Anak Muda

 

amirudin shari

SHAH ALAM 3 JULAI : Dalam usaha melahirkan generasi masa depan Selangor yang lebih cemerlang, Kerajaan Negeri disaran merangka program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) khusus untuk golongan anak muda.

Bercakap di sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) pagi tadi, Adun Batu Caves, Amiruddin Shari berkata usaha sedia ada perlu diperluaskan lagi dengan pelbagai program meliputi aspek sosial, ekonomi, pendidikan dan kebudayaan.

“Antaranya saya menyeru Kerajaan Negeri mengkaji dan merangka skim khas membiayai yuran peperiksaan percuma dan ini juga adalah seperti jihad dalam bidang pendidikan.

“Kerajaan Negeri juga mungkin boleh mewujudkan Skim Peluang Kedua untuk anak muda yang gagal dalam peperiksaan utama (SPM, STPM) untuk diberi peluang sekali lagi,” cadang Amiruddin sewaktu membentangkan perbahasannya pagi tadi.

Selain itu, beliau juga menekankan kepentingan pembangunan infrastruktur sukan di negeri ini untuk kegunaan anak-anak muda.

“Saya sarankan agar kemudahan sedia ada dinaik taraf dan dipertingkatkan untuk memberi impak yang lebih baik dan lebih besar dalam pembangunan sukan.

“Sehubugan itu juga, saya minta agar Kerajaan Negeri melihat kembali peruntukan untuk pembangunan sukan negeri,” katanya lagi.

Beliau turut mengutarakan cadangan untuk mewujudkan Skim Mimbar untuk golongan belia, memperbanyakkan aktiviti kebudayaan untuk anak muda selain membuka lebih banyak pusat pendidikan vokasional.


Pengarang :