Selangor Akan Bina 10 Mahkamah Syariah | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Admin Selangorkini

Selangor Akan Bina 10 Mahkamah Syariah

sallehin dun 02 jul 01

SHAH ALAM 4 JULAI : Kerajaan Negeri telah memperuntukkan RM 160.59 juta untuk membina 10 buah Mahkamah Syariah di sekitar Selangor kata Exco Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian, Pembangunan Desa, Sallehen Mukhyi.

“10 lokasi itu termasuk bangunan Mahkamah Syariah Sultan Idris Shah yang terletak bersebelahan dengan bangunan Jabatan Agama Islam (Jais) dan Masjid Negeri,” katanya.


Beliau berkata demikian dalam ucapan penggulungannya dalam perbahasan titah Sultan hari ini di sidang Dewan Negeri Selangor (DNS).

Sallehen menambah Kerajaan Negeri bersama Majlis Agama Islam Selangor (Mais) kini dalam tindakan untuk menubuhkan Mahkamah Rendah Syariah Ampang.

“Kertas cadangan kini sedang disediakan,” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut memaklumkan Kerajaan Negeri dalam proses mewujudkan akta pengambilan tanah bagi tapak masjid, surau dan kubur.

“Untuk setakat ini, beberapa proses pewartaan tanah masjid sudah diselesaikan dan ada yang belum. Kita akan melihat sehingga proses itu selesai nanti,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION