Selangorkini
SELANGOR

Selangor Sedia Tawar Tanah Taman Permata Dengan Syarat

flet taman permata demo 01

SHAH ALAM, 31 JULAI: Kerajaan Selangor hari ini sedia mencari bidang tanah baru untuk projek perumahan penduduk Pangsapuri Taman Permata di Dengkil setelah tanah asal yang dipilih tidak dipersetujui Kerajaan Persekutuan.

Kerajaan Negeri juga akan mengeluarkan dana bagi memperoleh tanah tersebut dengan syarat Kerajaan Persekutuan memberi jaminan bahawa tanah itu hanya akan digunakan untuk projek perumahan tersebut.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata sebelum ini Kerajaan Negeri telah menyediakan tanah 30 ekar untuk projek perumahan itu yang dijanjikan Kerajaan Persekutuan kepada penduduk tersebut.

Projek perumahan itu adalah sebagai ganti kepada 400 keluarga yang terpaksa meninggalkan rumah asal mereka di tiga buah ladang pada tahun 1998 untuk memberi laluan kepada pembinaan kota Putrajaya.

Keluarga tersebut ditempatkan di dalam perumahan flet sementara, iaitu Pangsapuri Taman Permata. Malangnya Kerajaan Persekutuan sehingga kini tidak menepati janji untuk membina rumah teres satu tingkat untuk mereka.

“Kami ada surat dari Kerajaan Persekutuan memberitahu tanah yang kita tawar untuk pembangunan baru Taman Permata tidak sesuai dan mereka memohon agar Kerajaan Negeri mencari tanah lain.

“Setiausaha Kerajaan Negeri sudah menjawab kepada Kerajaan Pusat, Kerajaan Negeri sanggup mengambilalih tanggungjawab itu termasuk bayaran untuk pengambilalihan tanah itu dengan jaminan Kerajaan Pusat membinanya,” kata Abdul Khalid.

Dilaporkan sebelum ini bahawa kehidupan penduduk di Taman Permata semakin sempit apabila flet yang mereka duduki mulai retak teruk di bahagian dinding dan siling.

Pangsapuri terbabit mulai retak selepas tiga tahun ia diduduki. Kini, retakan tersebut mengancam keselamatan penduduk sehingga ada di antara mereka yang memutuskan untuk bermalam di dalam khemah dan tempat meletak kereta kerana bimbang bangunan itu runtuh.


Pengarang :