Selangorkini
SELANGOR

Selangor Tubuh task force Pelupusan Sampah

Haniza-sampah

SELAYANG 22 JULAI : Selangor telah menubuhkan satu pasukan petugas khas atau ?task force? bagi mengatasi masalah pelupusan sampah memandangkan tapak pelupusan sampah atau ?landfill? di negeri ini hampir penuh.

Jawatankuasa itu, yang disertai Exco Selangor Dr Ahmad Yunus Hairi dan Elizabeth Wong, akan mengkaji kaedah lain bagi pelupusan sampah seperti penggunaan loji pembakar sampah atau ?incinerator? yang pernah menjadi kontroversi satu ketika dulu.

Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Datuk Teng Chang Khim berkata, jawatankuasa tersebut akan membuat kajian mendalam terhadap pelbagai strategi sebelum mengambil satu keputusan muktamad.

“Dalam konteks Selangor, kita lihat dari segala aspek, kaedah tapak pelupusan tidak mungkin digunakan lagi melainkan yang sedia ada,” katanya dalam sidang media selepas majlis perjumpaan dengan Majlis Perbandaran Selayang (MPS) di sini baru-baru ini.

Beliau berkata tapak pelupusan sampah di Jeram akan ditutup pada 2016 dan Kerajaan Negeri perlu memutuskan untuk menggunakan cara baru atau menghantar sisa pepejal ke tapak lain seperti di Bukit Tagar.

Bagaiamanpun kata Teng, kaedah itu melibatkan kos yang tinggi.

“Kita akan turut mengadakan dialog dengan pihak yang prihatin tentang alam sekitar sebelum Kerajaan Negeri membuat keputusan,” katanya lagi.


Pengarang :