SPRM Digesa Siasat Pemberian Wang Baucer PRU13 | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

fairuz tahir

SPRM Digesa Siasat Pemberian Wang Baucer PRU13

sim-tze-tzim

KUALA LUMPUR 10 JULAI : Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu menjalankan siasatan semula terhadap dakwaan isu pemberian wang melalui baucer cabutan bertuah oleh pihak berkepentingan dalam Pilihan Raya Umum Ke 13 (PRU13) lalu yang berlaku di Pulau Pinang.

Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin berkata, pihak berkuasa tersebut tidak seharusnya menghentikan siasatan kerana insiden dinyatakan itu memang berlaku dan bukti serta laporan mengenainya dibuat oleh Pakatan Rakyat (PR).


“Kenyataan Pengarah SPRM Pulau Pinang, M Samaraju  yang menyatakan siasatan terhadap kes itu dihentikan dan tiada unsur-unsur jenayah tidak boleh diterima.

“Kita kesal dengan perkara ini dan menganggap SPRM telah gagal dalam tugas mereka ini. Dakwaan dibuat ini memang berlaku di mana satu majlis makan malam telah dibuat di kawasan tertentu dan pengundi diberikan baucer untuk ditukar selepas itu apabiola calon Umno-BN yang bertanding memang dalam pilhanraya,” dakwanya dalam sidang media di Parlimen di sini hari ini.

Sim menjelaskan seramai tujuh pemimpin PR membuat laporan berhubung perkara kepada itu kepada polis dan SPRM.

Katanya, hanya polis memberikan maklumbalas dengan menyatakan kes itu tiada kaitan dengan pihak berkuasa itu tetapi SPRM.

Tegasnya, pertukaran baucer berlaku selepas pilihan raya iaitu pada 10, 11 dan 12 Mei lalu di kawasan tertentu dengan orang ramai beratur untuk mendapatkannya.

“Perkara ini amat ketara berlaku iaitu cubaan rasuah bagi membeli undi. Saya harap SPRM membuka semula siasatan terhadap kes ini dan kami sedia memberikan kerjasama,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION