NASIONAL SELANGOR

Unisel Semakin Popular Hingga Tak Cukup Tampung Keperluan Pelajar

Unisel Konvokesyen 2012 03

SHAH ALAM 4 JULAI : Populariti Universiti Selangor (Unisel) semakin meningkat sepanjang lima tahun kebelakangan ini disebalik imej negatif yang sering dipaparkan Umno-BN menerusi media kepunyaan mereka.

Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali berkata, permohonan pelajar untuk memasuki Unisel semakin bertambah terutamanya bagi pengajian pilihan seperti fakulti perniagaan.

“Sekarang ini Unisel mempunyai masalah yang bersifat positif, iaitu jumlah pelajar yang memohon untuk memasuki Unisel sudah melimpah terutamnya fakulti perniagaan.

“Sehingga Unisel terpaksa merayu kepada Kerajaan Selangor untuk membantu mereka menyediakan bangunan untuk menampung keperluan tempat kuliah kerana kebanjiran pelajar ini,” ujarnya.

Dr Halimah berkata demikian dalam ucapan penggulungannya dalam Sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) pada pagi ini.

Sebelum ini, Umno-BN didakwa memburukkan Unisel dengan mendakwa prestasi jumlah pelajar Unisel semakin merosot sejak 2008.

Mengulas lanjut, Dr Halimah berkata, ibu bapa dan pelajar di Selangor dan luar negeri ini sudah tidak percaya kepada dakwaan Umno-BN selepas melihat sendiri keadaan di Unisel.

“Terima kasih kepada BN yang telah melonjakkan publisiti Unisel dengan memaparkan imej negatif Unisel dalam media arus perdana selama ini khususnya sebelum Pilihan Raya Umum (PRU) lalu,” katanya yang juga Adun Selat Klang.


Pengarang :