Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

223 ekar hutan terbakar berjaya dikawal

KUALA LANGAT, 28 OGOS : Kebakaran hutan seluas 223 ekar di Tanjung 12 Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (Elite) menghala ke Shah Alam  terkawal dan sebahagian kawasan yang terbakar berjaya dipadam.mdkl 4

Timbalan Penguasa Bomba Zon Selangor Selatan Mohd Helmi Abu Husin berkata pihaknya sedang giat menjalankan pembasmian menyeluruh di 147 kawasan yang menunjukkan tompok asap aktif.

“Bomba akan meneruskan operasi ini tempoh dua minggu lagi bagi memastikan kawasan kebakaran benar-benar selamat. Tempoh operasi juga bergantung kepada cuaca, dan hujan akan membantu mempercepatkan operasi,” jelasnya.

Tiga jentera dengan kekuatan 10 anggota dari Balai Bomba Dan Penyelamat di Banting, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Shah Alam dikerah ke kawasan operasi sejak 9 Ogos lepas. Pihak Paya Indah Wet Land dan Jabatan Pengairan Dan Saliran (JPS) Selangor turut membantu.

Kaedah ‘Fire Break’ dengan mengali tanah dan membuat parit kecil di sekeliling kawasan kebakaran menghasilkan keputusan yang memberangsangkan. Helmi berkata antara misi Bomba adalah menghalang api merebak ke kawasan Hutan Simpan Kuala Langat Utara.

– HM

 


Pengarang :