Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

PBT Selangor mula pasang 414 CCTV untuk bendung jenayah

cctv mdkl

KUALA LANGAT 21 OGOS: Sebanyak 414 unit kamera litar tertutup (CCTV) mula dipasang di semua 12 pihak berkuasa tempatan (PBT) di seluruh selangor, bagi membanteras jenayah dan melakukan pemantauan lain.

Dipertua Majlis Daerah Kuala Langat (MDKL), Mohd Azahar Mohamed Ali, berkata kerajaan negeri memperuntuk RM6 juta setahun bagi penyediaan CCTV itu selepas mengikat kontrak 20 tahun dengan syarikat swasta yang dilantik.

Beliau berkata, sistem pemantauan 24 jam itu ditumpu di lokasi yang dikenal pasti polis sebagai berisiko tinggi terhadap gejala jenayah, selain turut membantu PBT dalam aspek lain.

“Dengan adanya CCTV ini, masyarakat yang berkeinginan untuk melakukan jenayah dan sebagainya akan ada perasaan takut,? katanya kepada TV Selangor, semalam.

Penyerahan rasmi hasil projek yang bermula 26 Mei 2011 berlangsung semalam dengan MDKL sebagai PBT perintis dan pertama memasangnya.

Kos keseluruhan projek pemasangan untuk 11 PBT tidak termasuk Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) ialah RM117,244,8000.

Kamera berkenaan juga dihubung kepada Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Langat melalui sistem pengendalian digital.

Selain aspek keselamatan, Mohd Azahar berkata, projek Unit Perancang Ekonomi Selangor (Upen) itu turut digunakan bagi meningkatkan kualiti kendalian kawalan lalu lintas dan pemantauan kemudahan awam dari vandalisme.

– FZL


Pengarang :