Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Black505: Nazmi mohon pendakwaan dibatalkan

nazmi- black 505

SHAH ALAM 21 OGOS : Pendakwaan terhadap Adun Seri Setia Nik Nazmi Nik Ahmad kerana menganjurkan himpunan aman Kelana Jaya berbaur politik serta menunjukkan percanggahan antara Akta Perhimpunan Aman (PAA) dan Perlembagaan Malaysia.

Peguam Eric Paulsen berhujah pendakwaan terhadap anak guamnya itu bukan sahaja menafikan haknya sebagai warganegara, tetapi juga tampak selektif kerana penganjur himpunan-himpunan spontan yang lain tidak dikenakan layanan serupa.

“Prosiding jenayah terhadap beliau (Nik Nazmi) telah dimulakan atau digalakkan oleh pemimpin-pemimpin kanan Umno atau Kerajaan Persekutuan sebagai tindakan atau balasan terhadap beliau (Nik Nazmi) dan Pakatan Rakyat,” tegas Eric di Mahkamah Tinggi Shah Alam, hari ini.

Berhubung pendakwaan selektif, Eric berhujah tunjuk perasaan spontan yang dianjurkan oleh Umno-BN dan pertubuhan yang seangkatan dengan gagasan politik itu tidak dikenakan tindakan.

“Baru-baru ini ada satu perhimpunan besar di Kedutaaan Vatican oleh Perkasa dan sebagainya. Jadi ada ‘double standard’,” jelas Eric.

Turut dirujuk adalah himpunan senaman punggung oleh pesara-pesara tentera di hadapan rumah di hadapan rumah peguam wanita, mantan Presiden Majlis Peguam, Datuk Ambiga Sreenevasan pada 15 Mei tahun lepas.

Sebelum ini, Nik Nazmi mengaku tidak bersalah dan kes terbabit akan didengar di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya, Isnin depan.

Hari ini, Nik Nazmi memfailkan permohonan untuk membatalkan pendakwan itu. Beliau didakwa mengikut Seksyen 9 PAA 2012 kerana gagal menyerahkan notis pemberitahuan 10 hari kepada polis sebelum perhimpunan diadakan.

Jika disabitkan kesalahan Adun Seri Setia itu akan dikenakan denda tidak melebihi RM10,000, lantas hilang kelayakan sebagai Adun sekiranya dikenakan denda melebihi RM2,000.

“Keperluan untuk memberi notifikasi 10 hari sebelum sebarang perhimpunan adalah keterlaluan,” tegas Eric yang menambah ia bercanggah dengan hak untuk berhimpun secara aman seperti yang dijamin Artikel 10 Perlembagaan.

– HM


Pengarang :