Selangorkini
KENYATAAN MEDIA

DAP :Mengapa perjanjian syarikat swasta AES jadi ‘rahsia negara’

aes lim lip engKUALA LUMPUR , 22 OGOS: Ahli Parlimen DAP Segambut, Lim Lip Eng membidas tindakan pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang merahsiakan status operasi Automated Enforcement System (AES) dengan menyatakannya sebagai ?rahsia negara?.

Beliau berkata demikian merujuk kepada pengumuman Hishammuddin baru-baru ini bahawa kerajaan merancang untuk mengambilalih AES dari dua syarikat swasta dan akan membayar pampasan kepada syarikat tersebut.

Menurut beliau, dalam sidang Parlimen 17 Julai lalu, soalan yang dikemukakan berhubung kandungan kontrak AES enggan dijawap Hishammudin dengan mendakwa ianya bertentangan dengan Peraturan 23(1)(f): Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat.

?Saya rasa semua rakyat Malaysia ingin tahu berapa banyak pampasan yang akan dibayar kepada kedua-dua syarikat dan apakah syarat-syarat perjanjian konsesi asalnya.

?Tapi malangnya soalan saya tidak mahu dijawap Hishammuddin kerana kononnya sebarang dokumen-dokumen perjanjian AES sudah dikelaskan sebagai ?rahsia negara?

?Apakah pemasangan kamera di tepi-tepi jalan adalah rahsia negara? Rahsia sehingga Ahli Parlimen turut tidak mempunyai hak untuk mengetahuinya?,? soalnya dalam sidang media di Ibu Pejabat DAP Kebangsaan, semalam.

Lip Eng berkata beliau akan membangkitkan isu ini sekali lagi dalam sesi Parlimen akan datang dan menggesa Hishammuddin agar memberikan jawapan sewajarnya.lim lip eng

?Saya akan meminta Hishammuddin mengemukakan jawapan yang telus dengan mendedahkan kepada orang ramai apa yang sebenarnya berlaku dan berapa sebenarnya pampasan akan diberikan kepada syarikat sebelumnya.

?Jika tidak, terbukti program Transformasi yang disebut-sebut tidak mengubah apa-apa, ia mati dan terbantut dalam projek AES ini,? tempelaknya

AES telah dilaksanakan pada 23 September 2012 dengan pengendaliannya diserahkan kepada Beta Tegap Sdn Bhd dan Ates SGN Bhd, namun kerajaan 20 Ogos lalu mengumumkan untuk mengambilalih operasi dan penguatkuasaannya. -Roketkini.com – mza

 


Pengarang :