Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Himpunan solidariti ummah, 6 September

gambar hiasan
gambar hiasan

SHAH ALAM, 27 OGOS : Orang ramai dijemput hadir ke Himpunan Solidariti Umat Islam pada 6 September ini sebagai keperihatinan terhadap penderitaan umat Islam di Mesir, Syria, Palestin, dan Rohingya.

Pengarah Himpunan Mohamad Raimi Ab Rahim, berkata turut hadir adalah Penasihat Ekonomi Negeri Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang akan menyampaikan ucaptamanya yang diadakan di Stadium Malawati Shah Alam.

Katanya, Himpunan ini akan bermula dengan solat maghrib serta bacaan Qunut Nazilah sebelum diikuti solat hajat serta munajat perdana.

“Himpunan juga merupakan kesinambungan daripada siri-siri himpunan serupa yang diadakan secara aman di seluruh dunia dan dalam negara.

“Mesejnya cukup jelas, bahawa kami rakyat Malaysia sememangnya cintakan kedamaian dan mengutuk sekeras-kerasnya penindasan dan kezaliman yang sedang berlaku.

Justeru kita menjemput semua rakyat untuk hadir beramai-ramai ke Himpunan yang bertemakan simbol ?R4BIA? ini sebagai tanda sokongan” jelas Raimi dalam kenyataan medianya kepada TVSelangor.

Kata beliau, himpunan ini akan disusuli pula dengan penganjuran seminar ?World Conference On Islamic Resurgence: Challenges, Prospects And The Way Forward?.

Ianya bertempat di Auditorium Jubli Perak, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam pada keesokan harinya (7 September).

“Konferen ini akan menampilkan pengarang buku yang sensasi ketika ini iaitu ?Inside Muslim Brotherhood: The Truth About The World?s Most Powerful Political Movement?, Douglas Thompson dari United Kingdom.

“Beliau dijangka akan membicarakan secara mendalam mengenai kisah dalaman Ikhwan Muslimin dan peranannya di peringkat antarabangsa dalam konteks hubungan Islam-Barat,? jelas Raimi yang juga Setiausaha Agung ABIM.

Katanya, program ini turut menampilkan tokoh berwibawa untuk membincangkan halatuju kebangkitan Islam pasca Arab Spring di seluruh dunia pada masa akan datang berdasarkan perkembangan semasa di Mesir, Syria, Tunisia, Palestin dan Bangladesh.

Segala makluman lanjut berhubung program boleh dibuat dengan merujuk pada laman web rasmi seminar (http://iresurgence.webs.com/) serta menghubungi Sekretariat Seminar di talian 03-41084500 atau pun sms kepada 019-3836700 dan emel ([email protected]).


Pengarang :