Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Isu Mesir: pemuda Pas Selangor desak sidang khas

mesir

SHAH ALAM 22 OGOS: Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor mendesak supaya Sidang Khas DUN Selangor dapat diadakan dalam masa terdekat bagi membincangkan serta mengusulkan kecaman terhadap isu yang berlaku di negara Mesir kini.

Kenyataan media lengkap di sertakan

PEMUDA PAS SELANGOR DESAK SIDANG KHAS DUN SELANGOR KECAM TRAGEDI BERDARAH MESIR

Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor sehingga kini masih berasa sedih dan kecewa terhadap tragedi berdarah yang telah berlaku di negara Mesir di mana secara wewenangnya pemerintah haram kudeta Mesir pimpinan Al Sisi telah melakukan pembantaian dan pembunuhan serta penangkapan keji terhadap rakyatnya sendiri.

Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor mengutuk dan mengecam sekeras-kerasnya tindakan yang tidak berperikemanusiaan tersebut. Selain itu Dewan Pemuda PAS Selangor amat mengharapkan supaya ada tindakan yang lebih berkesan daripada kerajaan Malaysia selaku wakil sebuah negara Islam di dalam Pertubuhan Kerjasama Negara-Negara Islam (OIC) dapat membawakan usul untuk mengembalikan semula demokrasi di negara Mesir.

Selain itu, Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor turut mendesak supaya Sidang Khas DUN Selangor dapat diadakan dalam masa terdekat bagi membincangkan serta mengusulkan kecaman terhadap isu yang berlaku di negara Mesir kini.

Dewan Pemuda PAS Selangor berharap semoga dengan diadakan Sidang Khas tersebut akan diikuti oleh seluruh Sidang DUN negeri-negeri sehinggalah ke Sidang Khas Dewan Rakyat dan Negara bagi membuktikan solidariti kita rakyat Malaysia seluruhnya mengutuk dan mengecam tindakan ganas serta tidak berperikemanusiaan pemerintah haram kudeta Mesir.

Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor turut memohon pertimbangan daripada Kerajaan Negeri Selangor untuk melakukan persediaan membawa pulang pelajar-pelajar anak Selangor yang masih berada di Mesir sekiranya keaadan semakin kritikal sepertimana yang dilakukan oleh kerajaan negeri lain.- MZA

* SAUDARA MOHD SANY HAMZAN
TIMBALAN KETUA PEMUDA merangkap
PENGERUSI LAJNAH POLITIK DAN PILIHANRAYA
DEWAN PEMUDA PAS NEGERI SELANGOR


Pengarang :