Selangorkini
KENYATAAN MEDIA NASIONAL

Sambutan Kemerdekaan dan Jubli Emas Hari Malaysia

MB

YAB Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim – (KENYATAAN MEDIA)

Bersempena dengan Sambutan Ulang Tahun Kemerdekaan ke-56, Kerajaan Negeri akan menganjurkan Sambutan Bulan Kemerdekaan dan Sambutan Jubli Emas Hari Malaysia peringkat negeri pada 30 Ogos ini bertempat di Dataran Kemerdekaan Shah Alam.

Sambutan ini akan dihadiri oleh Yang Amat Mulia Tengku Panglima Diraja Selangor, Tengku Sulaiman Shah Al-Haj bagi mewakili DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Al-Haj.

Pelbagai acara telah diaturkan bagi memeriahkan sambutan tahun ini termasuklah persembahan kebudayaan dan keseniaan, perarakan dan perbarisan 43 kontinjen yang mewakili jabatan dan agensi kerajaan negeri, pertunjukkan pancaragam sekolah-sekolah serta pancaragam Angkatan Tentera Malaysia.

Sambutan kali ini juga akan dimeriahkan dengan persembahan kawad senyap oleh pasukan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan pertunjukkan akrobatik ATM- TATU Red Warrior serta perarakan kereta berhias oleh Majlis Perbandaran Klang.

Majlis sambutan akan diakhiri pertunjukkan bunga api tepat jam 12 tengah malam. Sehubungan itu, kerajaan negeri menjemput orang ramai hadir bagi memeriahkan sambutan ini.

Tema Sambutan Ulang Tahun Kemerdekaan dan Jubli Emas Hari Malaysia peringkat negeri Selangor tahun ini ialah Rakyat Bersatu Selangorku Maju.

YAB TAN SRI ABDUL KHALID IBRAHIM
DATO? MENTERI BESAR SELANGOR


Pengarang :