Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Lebih 5,000 anak merdeka tolak rasuah

DSC_0233

SHAH ALAM 28 OGOS : Sambutan Hari Belia Antarabangsa peringkat Negeri Selangor yang berlangsung di Dataran Kemerdekaan baru-baru ini mendapat sambutan menggalakkan dari pelbagai laporan masyarakat khususnya golongan belia.

Lebih 5,000 rakyat Selangor berkunjung ke acara tersebut yang bermula seawal jam 7.00 pagi lagi sehingga 12.00 tengah malam.

Pengunjung yang kami temui berkata tema “Tolak Rasuah, Anak Muda Merdeka” amat bertepatan dengan perkembangan isu semasa mutakhir ini. Program khas bersama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) amat disambut baik.

“Sambutan ini dipenuhi dengan pelbagai program berunsur ilmiah dan bukannya hiburan semata-mata, selain mesej utamanya memberi penekanan terhadap konsep integriti di dalam diri setiap belia kerana golongan ini merupakan tonggak di masa hadapan,” kata Muhammad Adam Che Yusuf, 23.DSC_0229

Sambutan Hari Belia ini dirasmikan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan diiringi Exco Belia dan Sukan, Dr Ahmad Yunus Khairi. Dari awal pagi lagi pengunjung didedahkan kepada pelbagai program-program yang menguja pemikiran menanggapi isu-isu penting.

Bagi Safiq Izzat Azmi, 23, sesi penerangan dan dialog mengenai pergolakan politik di Mesir telah membuka matanya.

“Sambutan kali ini saya lihat lebih kepada isu di Mesir bagi memberi gambaran jelas kepada rakyat negara ini yang masih tidak tahu atau mencari punca apa sebenarnya yang berlaku di negara Mesir,” katanya yang merupakan mahasiswa di sebuah institusi pendidikan tinggi awam.

Antara program menarik yang disediakan adalah sembang santai bersama pakar sakit tuan, Dr Ismail Tambi, Ustaz Zulkifli Ahmad dan selebriti terkenal, Afdlin Shauki.

Turut diadakan pada sambutan sehari itu, sukan Paintball, Walk Hunt, Cycling Hunt, Basketball 3 0n 4, Klinik Bola Sepak, Pertandingan Pidato ?Rasuah?, Pertandingan Catur Piala Exco Belia dan Sukan, Pertandingan Blast of the Band dan Pertandingan Dekorasi Cup Cake dan Kraft Fabrik Felt.


Pengarang :