Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Mahasiswa Keadilan Malaysia – amaran kepada PTPTN ; jangan hukum graduan

ptptn student

Haziq Abdul Aziz – (KENYATAAN MEDIA)

Mahasiswa Keadilan Malaysia (MKM) menolak sekeras-kerasnya tindakan PTPTN yang akan menggunakan kaedah menyenaraikan peminjam PTPTN di dalam CCRIS (Central Credit Reference Information System atau Sistem Rujukan Maklumat Kredit Pusat) seperti yang diumumkan Menteri Pendidikan Kedua, Datuk Seri Idris Jusoh.

MKM menyifatkan tindakan ini hanya akan menghukum graduan. Sistem yang akan diperkenalkan ini akan menjadikan rekod peminjaman PTPTN sebagai satu kaedah menilai kedudukan kredit kewangan seseorang.

Kesannya nanti amatlah besar kepada graduan apabila wujud penafian untuk membuat pinjaman termasuk perumahan, kenderaan dan juga peribadi kepada mereka yang didaftarkan oleh PTPTN di dalam CCRIS.

Ini bukanlah pertama kali pihak PTPTN menggunakan cara kasar menekan peminjam. Sebelum ini PTPTN juga telah menyenaraihitamkan peminjam dalam imigresen hingga menyukarkan mereka ke luar negara.

Namun begitu, ugutan dan cara kasar tidak juga memperbaiki kedudukan kutipan hutang PTPTN. Ini sekaligus membatalkan hujah bahawa penggunaan sistem ini dapat menggalakkan budaya pembayaran balik sebagai kemudahan pembiayaan kepada generasi seterusnya.

Kerajaan seharusnya memikirkan solusi dan mekanisme yang lebih baik untuk membantu mahasiswa dan graduan yang dibelenggu hutang PTPTN dan bukannya terus ? menerus menghukum. Tambahan pula, dalam menghadapi kos sara hidup yang sangat tinggi ramai graduan yang masih belum mendapat pekerjaan sesuai.

Akhir sekali, MKM menggesa PTPTN supaya tidak meneruskan niat untuk menjalankan sistem CCRIS kerana ia bukan sahaja menidakkan hak peminjam, tetapi ia juga membebankan graduan. PTPTN bukan Bank.

* Haziq Abdul Aziz ialah Presiden Mahasiswa Keadilan Malaysia (MKM)
20 Ogos 2013


Pengarang :