Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Ordinan Darurat tidak selesaikan masalah pemilikan senjata api haram

Senjata-api

SHAH ALAM 14 OGOS: Kementerian Dalam Negeri (KDN) perlu mematahkan rangkaian bekalan senjata api haram ke negara ini bagi mengelakkan jenayah berat berterusan, kata Tuan Ibrahim Tuan Man .

“Masalah sekarang ialah tidak diketahui berapa orang yang memiliki senjata api haram di dalam negara.

“Gunalah segala perisikan yang ada dan bantuan Cawangan Khas (Special Branch) untuk mengesan kebocoran senjata api ke tangan orang yang tidak berlesen,” katanya pada kenyataan media, hari ini.

Ketua Penerangan PAS itu berkata, KDN juga harus mengatur semula keutamaan tugasan polis dengan memfokus kepada usaha membanteras jenayah dan rondaan di jalanan.

Menegaskan sekurang-kurangnya 60 peratus anggota polis perlu ditugaskan dalam membanteras jenayah, beliau yakin penahanan suspek tanpa bicara tidak menyelesaikan masalah pemilikan senjata api secara haram.

Katanya, KDN juga perlu memikirkan cara membanteras jenayah, bukan mengambil peluang kes jenayah tembakan sebagai alasan menghidupkan kembali Ordinan Darurat (EO).

“Jumlah penjenayah EO yang dibebaskan pada 2011 meningkat kepada 260,000 orang mengikut perkiraan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi. Jika betul, apakah gunanya EO dalam membanteras jenayah tembakan.

“Apakah kerajaan bercadang hendak menahan 260,000 orang tanpa bicara sebagai langkah penyelesaian kepada jenayah tembakan yang makin berleluasa,” katanya.


Pengarang :