Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Syabas gagal lagi – MB

air-syabas_MBaSHAH ALAM 28 OGOS : Kegagalan berulang terhadap operasi Rumah Pam Wangsa Maju adalah bukti nyata bahawa Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) tidak cekap mengurusan bekalan air di Selangor, ujar Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Beliau berkata demikian membidas kegagalan Syabas memastikan operasi rumah pam yang telah dipulihkan itu beroperasi dengan lancar sehingga menyebabkan gangguan bekalan air di Cheras dan Bandar Tun Razak.

Menurut Khalid Ibrahim, sejak kejadian henti tugas rumah pam untuk kerja-kerja pemulihan pada Julai 2012, lebih sepuluh kali berlaku kejadian gangguan bekalan air kerana kegagalan fungsi.

“Walaupun beberapa langkah pemulihan telah dipersetujui untuk dilaksanakan Syabas, namun sehingga hari ini operasi Rumah Pam Wangsa Maju sering kali gagal dan menyebabkan gangguan bekalan air,” tegas beliau.

Beliau berkata demikian dalam satu sidang media di Bangunan SUK di sini sejurus selesai mempengerusikan Majlis Mesyuarat Exco Negeri petang tadi.

Kerajaan Negeri awal tahun ini menubuhkan Jawatankuasa Pemantauan Bekalan Air Negeri Selangor bagi menyiasat punca kegagalan Rumah Pam Wangsa Maju.

Hasil siasatan mendapati Syabas gagal menyelenggara aset dan kemudahan bekalan air bermula dari 1 Januari 2005 seperti di dalam perjanjian konsesi, gagal mengenal pasti kerosakan pam-pam yang terdapat di rumah pam sehingga menyebabkan kerosakan lebih serius, gagal mengambil tindakan segera dalam membaik pulih kerosakan pam serta gagal memaklumkan kejadian sebenar kepada Kerajaan Negeri.

Sehubungan itu, bagi mengelakkan kejadian sama daripada terus berulang, Abdul Khalid berkata Kerajaan Negeri kini mengambil langkah mengarahkan pembuat pam untuk membaiki kerosakan.

Kerajaan Negeri akan menanggung kos baikpulih.

Beliau juga menyeru Kerajaan Persekutuan mempercepatkan proses rundingan pengambilalihan bagi membolehkan Kerajaan Negeri mengambil alih proses pengurusan dan operasi Syabas.

“Ini bagi memastikan hak pengguna lebih terjamin untuk mendapatkan bekalan air terawat yang lebih cekap, tanpa gangguan kerana kelemahan pengurusan dan pada kadar tarif yang munasabah,” katanya.


Pengarang :