NASIONAL SELANGOR

15 tahun hidup tanpa bekalan air, selesai dalam masa 24 jam

IMG_0433SHAH ALAM, 2 SEPT: Selepas 15 tahun menggunakan tadahan air hujan, Aso Subramaniam, 33, kini boleh menarik nafas lega selepas campurtangan wakil rakyat Pakatan Rakyat menyelesaikan masalah yang sekian lama membelit keluarganya.

Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Melawati S Manikavasagam dalam masa 24 jam berjaya mendapatkan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) menyalurkan bekalan air bersih ke rumah Aso, yang sekadar dijanjikan oleh wakil rakyat dari parti-parti lain lebih 15 tahun lamanya.

“Terima kasih kepada Manikavasagam kerana dengan usaha beliau, selepas ini hidup saya dan sekeluarga akan menjadi lebih sempurna, tak perlu lagi tadah air hujan,” kata Aso.

Sebelum ini TV Selangor melaporkan Osa yang menetap di Kampung Baru Pasir Penampang masih tidak mendapat keperluan asas yang sempurna walaupun selepas 56 tahun negara merdeka.

Osa juga dikatakan pernah beberapa kali memohon bantuan daripada Pejabat Ahli Parlimen Tanjung Karang dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Permatang.

Osa mendakwa beliau dijanjikan bekalan air dan elektrik sekiranya mengundi parti tertentu namun janji tinggal janji sehinggalah campurtangan pemimpin Parti Keadilan Rakyat itu.

Sementara itu, Manikavasagam berkata pemasangan oleh pihak kontraktor Syabas turut melibatkan kos kira-kira hampir RM1,000 yang akan ditanggung Manikavasagam sendiri.

Selain bekalan air, Manikavasagam juga akan memajukan permohonan agar rumah yang didiami Aso bersama isteri dan lima anak itu mendapat bekalan elektrik secepat mungkin.

Selain itu Manikavasagam turut membantu Osa memiliki tanah tapak rumah Osa yang masih berstatus Lesen Menduduki Sementara (TOL) melalui Skim Pemberian Geran yang diperkenalkan Kerajaan Negeri Selangor.

“Syarat skim ini hendaklah sudah lebih 10 tahun mendiami di tanah yang dimohon, maknanya Osa memang layak sebab dia dah mendiami lebih 15 tahun,” jelas beliau.

– HM


Pengarang :