NASIONAL

Bajet defisit, Najib gagal lagi

Nurul-IzzahKUALA LUMPUR, 24 SEPT : Sasaran mengurangkan defisit negara kepada empat peratus seperti yang diusulkan dalam pembentangan bajet tahun lalu dijangka tidak mencapai sasaran sekiranya Kerajaan Pusat terus memohon peruntukan tambahan.

Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berkata itu akan menyebabkan nisbah defisit belanjawan negara berbanding Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) melonjak daripada 4.5 peratus kepada 5.5 peratus.

“Sejak 1998, Malaysia sudah 16 tahun termasuk dalam belanjawan defisit walaupun sebelum itu pengurusan kewangan negara cukup sihat dengan belanjawan lebihan yang membanggakan.,” katanya di satu sidang media di ruang legar Parlimen, hari ini.

Dalam masa sesingkat tiga bulan sahaja, Kerajaan Pusat semalam membentangkan usul perbekalan tambahan kedua sebanyak RM14 bilion lagi untuk menampung perbelanjaan mereka. Pada Julai lalu dibawah tahun fiskal 2012, Kerajaan Pusat mencari tambahan RM13 bilion.

Usul ini merupakan usul perbekalan tambahan pertama bagi tahun fiskal 2013, akibat sikap Kerajaan Pusat berbelanja lebih dari kemampuan pada suku pertama tahun ini.

Media melaporkan Perkhidmatan Am Perbendaharaan memerlukan pertambahan terbesar, iaitu melebihi RM11 bilion, manakala Jabatan Perbendaharaan juga memerlukan tambahan RM600 juta. Di samping itu, Kementerian Pendidikan dan Kementerian Kesihatan mendahului senarai kementerian dan memerlukan pertambahan sebanyak RM322 juta dan RM300 juta.

Perbendaharaan adalah dibawah tanggungjawab Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak, manakala Kementerian Pendidikan dibawah Menteri Pendidikan 1, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Kementerian Kesihatan dibawah Menteri Kesihatan Datuk Seri S. Subramaniam.

“Najib gagal lagi kerana semalam baru usul perbekalan tambahan pertama. Selepas ini pasti akan ada tambahan lagi,” tegas Nurul.

Beliau berkata, perbelanjaaan tambahan bagi tahun 2013 juga berkemungkinan menyebabkan nisbah hutang awam melebihi had yang dibenarkan undang-undang. Katanya, pencapaian terburuk itu bakal meletakkan Malaysia sebagai antara negara yang mempunyai rekod defisit tertinggi di Asia Tenggara.

Perdana Menteri disarankan supaya mendengar dan mengambil intipati belanjawan alternatif 2014 yang akan diusulkan Pakatan Rakyat (PR) sebelum membentangkan bajet Kerajaan Pusat pada Oktober nanti.


Pengarang :