Selangorkini
NASIONAL

DAP terima permohonan maaf Utusan dengan amaran keras

utusan fitnah grafik

KUALA LUMPUR, 26 SEPT: DAP hari ini  amaran kepada Utusan Malaysia supaya  tidak lagi menyiarkan kenyataan tidak bertanggungjawab sekalipun menerima permohonan maaf berkaitan isu Tanda Putera.

Pengerusinya, Karpal Singh turut meminta akhbar harian itu mematuhi etika kewartawanan melalui penulisan yang tepat dan menghentikan penyiaran berita palsu.

“Kami terima permohonan maaf tetapi Utusan tidak boleh terus berbohong. Kami beri mereka peluang untuk beralih kepada cara yang lebih baik dan melaporkan kebenaran,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen, hari ini.

Akhbar kawalan Umno itu sebelum ini menyiarkan laporan bertajuk “Cuba Sembunyi kebiadaban DAP” dengan mendakwa Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guang Eng cuba menyekat tayangan filem itu.

Pengurus Kanan Utusan Malaysia Berhad, Shirad Anuar dalam kenyataan bertulis pada 13 September lalu bersetuju untuk memohon maaf kepada Kit Siang dan Guan Eng berhubung penyiaran artikel itu.

“Artikel yang disiarkan di muka surat 13 pada 7 September 2013 iaitu “Cuba sembunyi kebiadaban DAP” adalah salah serta tidak menggambarkan apa yang dimaksudkan oleh Dr Mohd Puad Zarkashi.

“Utusan Malaysia dengan ini menarik balik dengan sepenuhnya kesilapan tersebut dan secara tulus ikhlas memohon maaf kepada Lim Guan Eng dan Lim Kit Siang,” katanya.

Sementara itu, pemimpin utama DAP, Lim Kit Siang berkata, permohonan maaf itu mesti ikhlas dan bukan bertujuan meraih publisiti semata-mata.

“Kami tidak minta Utusan memihak kepada kami, tetapi tolong siarkan berita yang benar dan hentikan penipuan,” katanya.


Pengarang :