Selangorkini
NASIONAL

ASB2: Strategi Baru, Pendekatan Lama

dr zul ahmad pic mzaSHAH ALAM, 15 SEPTEMBER – Permodalan Nasional Berhad (PNB) memerlukan perubahan struktur supaya ia menjadi lebih dinamik dan dapat bersaing secara agresif bagi menjana pendapatan tinggi.

Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan Pas, Dr Dzulkefli Ahmad berpandangan pendekatan sedia-ada antara faktor hasil pulangan yang rendah seperti simpanan tetap 8 hingga 10 peratus sahaja.

Menurut beliau, PNB sebenarnya boleh mengerakkan Amanah Saham Berhad 2 (ASB2) tanpa perlu menunggu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berbuat demikian.

“PNB 1 ini mengambil pendekatan jalan selamat. Mereka tidak agresif untuk membangunkan dan mengangkat pendapatan negara kasar (GNI) berkapita orang Melayu kerana kaedah perlaksanaan kerja masih sama.  Mereka masih menggunakan pendekatan tidak mahu mengambil risiko, dengan kata lain tidak mahumemecah dan menembus pasaran rantaian pembekalan,” jelas Dr Dzulkefli.

PNB merupakan syarikat pengurusan modal terbesar di Malaysia dengan misi sebagai organisasi pelaburan untuk meningkatkan kekayaan ekonomi Bumiputera. ASB2 diumum semalam oleh Najib Razak sebagai sebahagian dari inisiatif pemerkasaan ekonomi Bumiputera.

Menyifatkan pengumuman Najib itu sebagai melepaskan batuk di tangga, Dr Dzulkefli berpendapat program-program yang diumum tidak mengambil iktibar daripada kegagalan program-program terdahulu. Jelas beliau pendekatan lama hanya membantutkan matlamat mendapatkan pendapat lebih tinggi.

“Pada saya kalau mereka berfikir secara bersungguh, memikirkan dan menganalisa apa lompang serta kegagalan model yang lalu khususnya untuk mengangkat apa yang dikatakan pendapatan berkapita org melayu. Dalam hal ini, saya dapati mereka tidak menganalisa secara mendasar dan struktural.

“Mengambil contoh kalau kita katakan PNB2 mempunyai ‘terms of reference’ yang bukan sahaja mengambil pendekatan jalan selamat tetapi terlibat dalam membangunkan ‘upstream’, ‘down stream’ termasuklah terlibat dalam urusan pasaran.

“Tidak hanya mengambil ekuiti semata-mata tetapi mempunyai keprihatinan seluruh vendor. mereka terlibat dalam menjana nilai tambah dan mempunyai keprihatinan untuk membangunkan seluruh vendor dalam supply change itu,” katanya.

 

 


Pengarang :