SELANGOR

Kemelut hutang PTPTN perlu diatasi segera

ptptn studentSHAH ALAM, 11 SEPT : Kemelut pelajar universiti tidak akan diberikan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) ekoran badan itu gagal mengutip semula hutang perlu ditangani dengan segera.

Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali berkata kelewatan Kerajaan Pusat bertindak akan menjejaskan peluang pelajar melanjutkan pelajaran ke Institusi Pengajian Tinggi (IPT).

“Masalah pendidikan mesti diatasi sepertimana dinyatakan Menteri Pelajaran dalam majlis pelancaran Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 baru-baru ini.

“Fokus dalam perkara ini penting, bukan sahaja kerana ia melibatkan majoriti pelajar Bumiputera, tetapi akses dan kemudahan perlu diberikan jika Kerajaan Pusat tidak mahu peluang pelajar lain terjejas,” tegas beliau.

Halimah berkata demikian bagi mengulas laporan media yang menjelaskan sekurang-kurangnya 15,000 pelajar tidak akan mendapat pinjaman PTPTN jika perbadanan itu gagal memperoleh kutipan semula pinjaman kira-kira RM300 juta yang sudah dikeluarkan.


Pengarang :