Kerajaan Pusat perlu terangkan kenapa wang negara terlebih belanja | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Admin Selangorkini

Kerajaan Pusat perlu terangkan kenapa wang negara terlebih belanja

Ceramah Anwar 07 william leong

SHAH ALAM, 30 SEPT : Kerajaan Pusat perlu menerangkan kenapa wang negara terlebih belanja sehingga memaksa Parlimen untuk meluluskan Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan Tambahan 2013 bagi menampung perbuatan itu.

Ahli Parlimen Selayang William Leong Jee Keen berkata garis panduan Tabung Matawang Antarabangsa (IMF) menetapkan pemerintah yang meminta pertambahan yang berlebih-lebihan biasanya menunjukkan perbelanjaan yang tidak berdisplin.


Apa yang turut mengecewakan, perbuatan itu juga menunjukkan belanjawan sebelum ini tidak disediakan dengan baik dan tidak berpandangan jauh.

“Pada prinsip asasnya perbekalan tambahan tidak diperlukan selagi belanjawan disediakan dengan baik dan apa-apa perbelanjaan yang tidak dijangka ditampung dari rizab kontingensi,” tegas William ketika berucap di sesi Pembahasan RUU Perbekalan Tambahan 2013 di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau merujuk kepada bayaran tambahan sebanyak RM8,853,400,000 (RM8.853 bilion) untuk menampung pembayaran tuntutan subsidi barangan petroleum bagi tahun 2013. William mahu Kerajaan Pusat menjelaskan bagaimana peruntukan asal bagi tujuan itu iaitu sebanyak RM20,015,000,000 (RM20.015 bilion) dibelanjakan.

“Adakah bayaran ini dijangka bila Belanjawan 2013 di siapkan untuk pembentangan pada October 2012?” soal William, dan menambah, “Saya minta Kerajaan memberikan maklumat jumlah daripada peruntukan asal telah dibayar dan apa kah perubahan dalam andaian ekonomi yang mempengaruhi dasar belanjawan yang telah diluluskan pada October 2012.”

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION