SELANGOR

Kudeta Perak: ‘Syukur suami dibebas walau kebebasan bersuara dihalang’

nashita2SHAH ALAM 19 SEPT: Seorang daripada 13 individu yang dihukum penjara kerana membantah kudeta Perak, bersyukur atas pembebasan suaminya sekalipun dilarang bercakap dengan media.

Nashita Md Noor, isteri kepada Bad Latif, berkata semua tidak dibenarkan membuat kenyataan kepada mana-mana media sementara menunggu proses rayuan.

“Tetapi saya sebagai isteri boleh bagi kenyataan. Kita akur arahan mahkamah dan kita juga tidak mahu rosakkan keadaan,” katanya kepada TV Selangor, hari ini.

Beliau juga difahamkan pembebasan suaminya dan 12 rakan seperjuangan dibuat berdasarkan pertimbangan mahkamah atas rekod kelakuan baik sepanjang empat tahun tempoh jaminan.

“Mereka berkelakuan baik, tidak cuba larikan diri dengan laporkan diri bila diminta. Ini membuktikan mereka warganegara yang baik. Alhamdulillah, mahkamah ambil kira semua itu,” katanya.

Nashita turut menyifatkan keputusan itu sebagai kemenangan awal bagi pejuang yang berani bangkit menentang kekejaman kerajaan Umno BN terhadap rakyat bawahan.

“Kezaliman sentiasa ada hinggakan ada hakim yang ditekan dan takut nak buat pengadilan yang sewajarnya,” katanya.

Mahkamah Tinggi Taiping hari ini membenarkan penangguhan hukuman penjara dua tahun terhadap Bad Latif Mansor dan 12 individu lain yang menyertai demontrasi membantah rampasan kuasa di Perak pada 2009.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Ahmad Nasfy Yasin menetapkan RM3,000 ikat jamin kepada setiap tertuduh dengan seorang penjamin.

Ketika membacakan keputusan itu, Ahmad Nasfy berkata, kebebasan 13 individu itu tidak boleh dirampas mana-mana pihak.
– FZL


Pengarang :