NASIONAL SELANGOR

MB: Tiada maaf, tindakan keras untuk pencemar sungai

mb

SHAH ALAM, 4 Sept: Individu atau syarikat yang mencemar alam sekitar bukan sahaja perlu membayar kos kerosakan akibat perbuatan mereka, bahkan perlu menanggung kos pemulihan pencemaran tersebut.

Begitu saranan Kerajaan Negeri Selangor kepada Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar supaya menguatkuasakan prinsip seperti itu yang termaktub dalam Akta Kualiti Alam Sekililing 1974.

Tegas Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, langkah itu perlu bagi menghalang kes seperti pembuangan minyak di Sungai Selangor yang menjejaskan kehidupan lebih 899,931 pengguna Lembah Klang daripada berulang lagi.

“Penguatkuasaan undang-undang alam sekitar di negara ini perlu dipertingkatkan memandangkan kes-kes pencemaran yang disebabkan kecuaian semakin kerap berlaku,” tegas Abdul Khalid di satu sidang akhbar di ibu negeri.

Tindakan tidak bertanggungjawab pihak tertentu yang mengakibatkan pencemaran dan kerosakan serius pada alam sekitar dan kehidupan penduduk di negeri Selangor sering menerjah ke ruang media.

Kerajaan Negeri sebelum ini berkata, Kerajaan Pusat perlu bekerjasama dengan Selangor untuk bersama-sama membanteras kegiatan ‘penyangak’ alam sekitar.

Dalam pada itu, Abdul Khalid berkata, Kerajaan Negeri bersama agensi-agensi berwajib dan semua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) akan terus bekerjasama memantau dari semasa ke semasa bagi memastikan kes-kes pencemaran sungai seperti yang berlaku baru-baru ini dapat dielakkan.

“Kerajaan negeri mengarahkan semua pihak berkuasa tempatan membekukan semua permohonan menjalankan sebarang bentuk aktiviti di kawasan rezab sungai berkuatkuasa serta merta,” tegas beliau.

Semua PBT juga diarahkan menjalankan kerja-kerja pemantauan semua aktiviti di kawasan rezab sungai terutama aktiviti tidak berlesen.


Pengarang :