NASIONAL SELANGOR

MB: Tiada maaf untuk pencemar sungai – FOKUS

Sinopsis

FOKUS Untuk 04092013

Saksikan secara langsung “FOKUS” yang bersiaran pada hari ISNIN hingga JUMAAT. Pelbagai berita dan maklumat terkini negeri dan nasional yang kami sediakan untuk anda.

Paparan menarik untuk hari ini :

1. Individu atau syarikat yang mencemar alam sekitar bukan sahaja perlu membayar kos kerosakan akibat perbuatan mereka, bahkan perlu menanggung kos pemulihan pencemaran tersebut.

2. Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar Elizabeth Wong mengumumkan Sungai Selangor dan Sungai Langat sudah dilulus untuk pewartawaan khas supaya ia terpelihara dari pencemaran di masa hadapan.

3. Kesan daripada ‘keprihatinan’ serta ‘kecekapan’ pentadbiran Umno-BN, rakyat semakin ditekan terutama selepas mengumuman kenaikan harga minyak petrol RON95 dan diesel sebanyak RM0.20.

4. Sementara itu, selepas kenaikan 20 sen RON95 semalam, harga jualan runcit petrol RON97 di seluruh negara pula akan dinaikkan sebanyak 15 sen seliter menjadikannya RM2.85 seliter berbanding RM2.70 seliter berkuat kuasa malam ini

5. Reaksi orang awam berkenaan isu kenaikan harga minyak.

6. Pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN) dituntut memohon maaf kepada Sasterawan Negara Datuk A. Samad Said kerana biadap menangkapnya pada waktu tengah malam, tegas Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

7. Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) dan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) digesa bertanggungjawab dan menyelesaikan masalah longkang tersumbat sehingga menyebabkan banjir kilat di perumahan Jalan Railway 1/2.


Pengarang :