Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

MBPJ, KTMB digesa baikpulih longkang elak banjir

ktmPETALING JAYA 4 SEPTEMBER : Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) dan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) digesa bertanggungjawab dan menyelesaikan masalah longkang tersumbat sehingga menyebabkan banjir kilat di perumahan Jalan Railway 1/2.

Adun Bukit Gasing, Rajiv Rishyakaran berkata, penduduk sering mengalami tragedi banjir kilat sejak lapan tahun lalu berikutan sistem saliran di kawasan milik KTMB didakwa tidak diselenggara dengan baik.

Katanya, KTMB perlu menyelenggara saliran berkenaan dengan lebih kerap iaitu sekurang-kurangnya sebulan sekali bagi mengelakkan banjir.

Dalam pada itu, seorang penduduk, Dhanaraj, 59, berkata beliau seringkali mengajukan masalah berkenaan kepada MBPJ tetapi tiada penyelesaian berjaya dilakukan.rajiv

“Rumah saya dikawasan rendah, bila hujan memang masuk air sampai dalam rumah. Air tidak masuk ke dalam longkang, mungkin sebab longkang itu terlalu rendah dan tak mampu menampung air yang banyak,” katanya yang tinggal di kawasan ini sejak 40 tahun lalu.

Seorang lagi penduduk, Wong Ah Lek, 49, berkata kawasan rumahnya dinaiki air sekurang-kurangnya 3kali sebulan dan ini merumitkan kehidupan sehariannya.

“Sekarang musim hujan, saya mintak pihak yang terlibat segera mengambil jalan penyelesaian supaya masalah ini dapat diatasi,” katanya.

Mereka meminta MBPJ menghantar notis kepada KTMB supaya menyelenggara sistem saliran di kawasan yang didiami lebih 60 buah rumah itu.

Katanya, MBPJ juga diminta membina saliran baru yang lebih besar dan tinggi kerana saliran sedia ada tidak berkesan mengalirkan air hujan.


Pengarang :