SELANGOR

MBPJ tambah 50 penguatkuasa keselamatan atasi jenayah

MBPJ Iklan haram 01PETALING JAYA 26 SEPT: Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) akan menambah anggota penguatkuasa dalam pasukan rondaan keselamatan bersama polis bermula tahun depan.

Datuk Bandar Petaling Jaya, Datuk Alinah Ahmad, berkata ia membantu tugas rondaan itu diperluas ke kawasan bandar raya itu supaya tahap keselamatan penduduk dapat dipertingkat.

“Buat masa ini hanya ada lapan anggota iaitu empat penguatkuasa dan empat anggota polis tetapi tahun depan, MBPJ akan tambah 50 penguatkuasa lagi.

“Dengan itu, tugas rondaan dapat dijalankan di lebih banyak kawasan,” katanya selepas Majlis Pelancaran Pasukan Rondaan Keselamatan MBPJ bersama polis di sini, semalam.

Turut hadir, Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamed.

Program bermula 30 Julai lalu adalah jalinan kerjasama kedua-dua pihak selaras dengan pendekatan “Local Agenda 21” dan Program Bandar Selamat.

Rondaan dijalankan empat kali seminggu membabitkan dua kumpulan setiap sesi dengan lapan anggota terdiri dari penguatkuasa MBPJ dan polis.

Ia memfokuskan kawasan ‘hot spot’ meliputi perumahan, komersial dan tumpuan awam iaitu perhentian bas dan taman rekreasi.

– FZL


Pengarang :